Едва ли е имало друго събитие през последните две десетилетия,

...
 Едва ли е имало друго събитие през последните две десетилетия,
Коментари Харесай

Изстрелът, който трябва да събуди Европа

 Едва ли е имало друго събитие през последните две десетилетия, което да раздруса Словакия по този начин мощно, както убийството на журналиста Ян Куцияк и неговата избраница. Постепенно обаче шокът от закононарушението минава във все по-голямо отвращение. Израз на това отвращение бяха извършените в цялата страна протестни демонстрации през последните дни. В петък (9.3.) се състоя и най-голямата проява от края на „ кадифената “ гражданска война през есента на 1989 година насам. Стотици хиляди души излязоха по улиците на страната. Само в Братислава стачкуваха към 50 000 души – впечатляваща цифра за една страна с едвам петмилионно население. Демонстрациите бяха извършени под мотото: „ За честна Словакия! “
Хората стачкуват против корупцията и злоупотребите с властта, упорстват за господство на закона, за повече бистрота и по-отговорно ръководство. Сегашните протестни демонстрации бяха най-масовите, само че не и първите против ръководещите в Словакия. От години насам постоянно припламват митинги против държавното управление на Роберт Фицо и неговата сякаш социалдемократическа партия СМЕР-СД. Различни проверяващи публицисти неведнъж са разкривали невероятни корупционни афери в средите на ръководещата партия и измежду другите политици на управителни държавни позиции. Всички тези кавги обаче непроменяемо са оставали без каквито и да е политически или юридически последици.

Социалната цена за този триумф на Словакия бе висока

Зад сегашните митинги се крие още и мощното неодобрение от метода, по който беше осъществен преходът от социалистическа тирания към народна власт и пазарна стопанска система. От една страна развиването на Словакия с право е считано за макроикономически триумф в Източна Европа, само че цената за този триумф бе прекомерно висока. След края на диктатурата стотици хиляди словаци се оказаха обществено губещи от дългогодишните сурови стопански промени. Тези хора може би щяха да проявят повече схващане за наложените им неволи, в случай че не бяха принудени да гледат по какъв начин един дребен хайлайф, който беше миропомазан и по времето на комунизма, нахално и незаконно се обогатява от  някогашната общонародна благосъстоятелност.

Този тип самообслужване на елита продължава и до през днешния ден.  Но ръководещите през днешния ден гледат да му придадат известна правда посредством юридически трикове или като си оставят „ малки врати “ в законите, което не прави действията им по-морални. Премиерът Фицо и неговата партия прикриват тези действия ту с лявопопулистка, ту с дяснонационалистическа изразителност.

Липса на мощна политическа опция

Независимо от голямото и целесъобразно неодобрение на словаците, гражданските придвижвания в страната не съумяха да се трансфорат в политическа мощ. В момента по този начин и не съществува мощна политическа опция, която да се застъпва за повече обществена правдивост, господство на закона и по-добра народна власт. Една част опозиционните партии се дискредитираха сами по време на предходните си ръководства. Единствените други възможности сега се оферират от десни популисти и десни екстремисти.
 Кено Ферзек
Кено Ферзек

Развитието на Словакия прекалено много наподобява на развиването на множеството останали някогашни социалистически страни в Централна и Югоизточна Европа, които в това време членуват в Европейски Съюз. Много наблюдаващи се притесняват, че и Словакия може да поеме по пътя, по който се движат Унгария и Полша. Обществеността отвън Словакия, а и европейските политици не осъзнават изцяло аргументите, довели Словакия до настоящето ѝ положение, нито възможните политически затруднения, до които може да докара убийството на журналиста Куцияк.

Онова, което се случва в Словакия, би трябвало да послужи като сигнален сигнал за европейските политици. Те са длъжни доста деликатно да се вгледат в това, което се случва в тази страна, както и да поддържат гражданското придвижване за народна власт.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР